2nd March 2018

Zwangerschap, baby’s en kinderen

ZWANGERSCHAP

Zwanger zijn is een intense periode waarin er heel veel veranderd. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en hormonaal. Het is een periode van groot geluk, verlangen en ontroering maar ook van angst, bezorgdheid en kwaaltjes.

Osteopathie kan heel nuttig zijn in de periode voor, tijdens en na een zwangerschap. Het lichaam van de vrouw ondergaat een enorme verandering in de posturologie tijdens de zwangerschap. Vooral op het bekken, de rug en de nek treden grote veranderingen op. Oude blokkades, littekens, trauma’s of gespannen spieren kunnen een oorzaak zijn dat deze veranderingen niet zo vlot verlopen. Het lichaam van de vrouw moet dus flexibel zijn om dit te ondergaan. Tijdens de behandeling wordt er met aangepaste technieken bewegingsverliezen losgemaakt om het lichaam van de moeder zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.
De osteopaat onderzoekt het lichaam via de normale onderzoeksmethodes. De restrictieve zones worden met aangepaste zachte manuele technieken vrij gemaakt. Hierdoor neemt de stress en pijn bij de moeder af waardoor de zwangerschap op een positievere manier wordt ervaren en dit zowel bij moeder als kind.
Ook wanneer er moeilijkheden aanwezig zijn om zwanger te worden, zonder medische of structurele reden, kan een osteopaat geraadpleegd worden. Door het stimuleren van de doorbloeding, de bezenuwing rond het bekken en de baarmoeder, het vrijmaken van blokkades in deze regio’s en in het hormonale systeem, kan de kans op een bevruchting en innesteling toenemen.

INDICATIES

  • Zwangerschapskwalen: bekken en rugklachten, harde buiken, instabiliteit, schaambeenpijn, borstontstekingen
  • Ondersteuning: spanningen in nek en schouders, middenrif, ribben, onderrug en bekken, heupen losmaken.

 

BABY’S EN KINDEREN

Geboren worden is voor de baby een hele gebeurtenis. Door de samentrekkingen van de baarmoeder worden enorme krachten uitgeoefend op de baby die zijn doorgang baant door het geboortekanaal. Door de beweeglijkheid van het lichaam en de schedel van de baby kan die deze krachten goed opvangen. Bij moeilijke en langdurige, stressvolle, (spoed-) keizersnede of snelle bevallingen kunnen er spanningen ontstaan die de baby niet vanzelf kan compenseren. Ook vaak bij sterrenkijkers, stuitliggers of bij gebruik van zuignap of forceps zetten er zich vaak spanningen vast ter hoogte van de schedel en de wervelkolom. Dit kan zorgen voor uiteenlopende klachten in het ontwikkelende kind.
Als osteopaat kunnen we het evenwicht herstellen door spanningen en bewegingsverliezen los te maken. De eerste behandeling wordt er een uitgebreide anamnese opgemaakt over hoe de zwangerschap en de bevalling zijn verlopen en wat de klachten van de baby zijn. De behandeling is altijd zacht en pijnloos en er komen geen harde of snelle technieken aan te pas. Meestal geniet de baby van de zachte technieken en komt het tot rust. Soms kan de baby moe of hongerig zijn, door middel van afleiding en speelgoed kan de baby gesust worden, indien nodig wordt er gevoed tijdens de behandeling. Na behandeling treedt er vaak rust op en zal je baby goed slapen, desalniettemin kan het lichaam reageren op de behandeling en zal de baby het even uithuilen en wat onrustiger zijn.

Dit zijn klachten die een osteopaat kan behandelen bij kinderen en baby’s als ze functioneel
zijn van aard:

  • Spijsverteringsklachten: (verborgen-) reflux, constipatie en krampen
  • Slik of zuigproblematiek
  • Voorkeurshouding, torticollis, schedelafvlakking
  • Onrust, overprikkeling, slecht slapen, huilbaby
  • Recidiverende ontstekingen van oren, neus of keel
  • Spanningen op het middenrif: vaak hikken, moeilijk boeren, overstrekken
  • Afwijkingen in motorische ontwikkeling: zwakke hoofdoprechting, asymmetrisch kruipen, poepschuiven, tippenlopers
  • Leer, concentratie en gedragsklachten op basis van functionele lichamelijke grond